Zła dieta, niewłaściwe nawyki żywieniowe oraz związki chemiczne zawarte w pożywieniu sprawiają, że równowaga kwasowo-zasadowa zostaje zaburzona, co powoduje zakwaszenie organizmu. Do najbardziej zakwaszających produktów należy: piwo, kawa, herbata, napoje gazowane z dużą ilością cukru, wieprzowina, jaja, płatki owsiane, szynka, ziemniaki, ryż, makaron, słodycze i cukier.Wiele osób nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, że przyczyną wielu dolegliwości jest zakwaszenie.
Objawy zakwaszenia organizmu
Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do powstawania wielu groźnych chorób. Objawia się: bólami stawów, bólami mięśni, zaburzeniami pracy nerek, nadciśnieniem tętniczym, nadwagą, cukrzycą, a także zmianami nowotworowymi. Do innych objawów należy: ciągłe uczucie zmęczenia, stany depresyjne, brak snu, częste infekcje, zaparcia, zły stan włosów i paznokci, grzybica jamy ustnej lub biały nalot na języku.
Prawidłowa wartość pH dla krwi powinna wynosić 6,8 – 7,8. Jeżeli jest niższa niż 6,8 lub przekracza 7,8, świadczy to o zaburzeniu równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie. Im niższa wartość pH, tym silniejsze zakwaszenie organizmu.
Zakwaszenie organizmu – leczenie
Odkwaszanie organizmu należy rozpocząć od zmiany nawyków żywieniowych. Wszelkiego rodzaju sztucznie barwione napoje należy zastąpić niegazowaną wodą mineralną. Wiele osób podczas spożywania posiłku, pije herbatę, kawę lub inny napój, co również sprzyja zakwaszeniu.
Napoje najlepiej pić 30 minut przed posiłkiem lub 2 godziny po posiłku. Kluczową rolę pełni odpowiedni dobór produktów spożywczych. Do najbardziej alkalizujących należą: kiwi, ananas, arbuz, daktyle, figi, dynia, cukinia, bakłażan, ogórki, sałaty liściaste, pomidor, ogórki. Dlatego należy zadbać o dostateczną ilość tych produktów w codziennej diecie.
Wapń odkwasza. Warto sięgnąć po preparat wapniowy, gdyż wapń odznacza się właściwościami silnie alkalizującymi. Pamiętaj jednak, aby w składzie znajdowały się również witaminy K i D, które wspomagają wchłanianie wapnia do organizmu. Ja ze swojej strony polecam preparat Osteo-Calcium-Retard, który wystarcza na min. 3 miesiące. Sam stosuję go 2 razy w roku podczas kuracji odkwaszającej.
Poza tym, wapń korzystnie wpływa na stan kości i zębów. Wraz z wiekiem organizm staje się coraz bardziej zakwaszony. W związku z tym, większa ilość tego składnika dostarczana z pożywieniem jest wykorzystywana do odkwaszania organizmu, a nie do budowy układu kostnego. Pojawia się artretyzm, osteoporoza i choroby zębów. Poza tym, wapń wpływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu.
Skorupki jaj. Zmielone skorupki jaj wzmacniają kurację odkwaszającą, gdyż posiadają właściwości alkalizujące. Jaja muszą pochodzić z wiejskiej hodowli-te z masowej produkcji na ogół zawierają dużo chemii. Skorupki należy gotować we wrzątku przez 5 minut, potem całkowicie osuszyć i zmielić na proszek w młynku do kawy. Małą łyżeczkę zmielonych skorupek należy zażywać podczas porannego posiłku przez okres 4-5 tygodni.
Na ogół, w każdym organizmie dochodzi do zakwaszenia. Jego główną przyczyną są złe nawyki żywieniowe, produkty spożywcze, a także stres. Dlatego zachęcam każdego do stosowania kuracji odkwaszającej organizm, 2-3 razy w roku.
Życzę dużo zdrowia-Adrian!
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi i wciśnij ,,lubię to”.
Zobacz też:
Jak oczyścić organizm z toksyn?