Uwaga na wirusy i wagę
Jesień to pora pierwszych przymrozków, deszczu oraz przeziębień. Niższa temperatura powietrza na zewnątrz jest wyraźnym sygnałem dla organizmu o nadchodzącej zimie. W tym okresie, organizm zaczyna przygotowywać się do zimowej pory, gromadząc zapasy tłuszczu. Okres jesienny jest okresem podwyższonego ryzyka przybrania na wadze, zwłaszcza dla osób otyłych. W deszczowe i chłodne dni nasz układ odpornościowy zostaje wystawiony na próbę – mnożą się wirusy i bakterie. Dlatego tak ważne jest, aby dostarczać organizmowi witaminy i minerały wspomagające układ odpornościowy.
Jak odżywiać się jesienią?
Najwięcej witamin zawierają warzywa i owoce, dlatego warto zadbać o ich dostateczną ilość w codziennym jadłospisie. Powinny one stanowić ok 30% ogólnej ilości całodziennego pożywienia. Warto jeść warzywa, które są na ogół dostępne w każdym sklepie. Jedzmy zatem gruszki, winogrona, śliwki, pomidory, paprykę, kalafiora, czerwone buraczki oraz warzywa dyniowate. Jesienią coraz mniej możemy korzystać ze słońca, co sprawia, że zwiększa się zapotrzebowanie organizmu na witaminę D, magnez i potas. Zatem sięgnijmy po ryby – śledzie, łososia, sardynki i tuńczyka – oraz po przetwory mleczne. Posiłki najlepiej przygotowywać z chudego mięsa, jaj oraz warzyw strączkowych, które są źródłem cynku. Nie zapominajmy także o czosnku, który ma podobne działanie do antybiotyku – oczywiście używajmy go w w granicach rozsądku. Prawidłowe odżywianie jesienią znacznie podnosi odporność organizmu, więc warto zwrócić na to uwagę.
Dyniowe skarby jesieni
Pospolita dynia jest bogatym źródłem witamin z grupy B, E,C,PP, węglowodanów i białka. Dlatego warto jeść jej pestki i przyrządzać dyniowe potrawy. Oczywiście prócz dyni można też sięgnąć po patisona, który zawiera witaminy z grupy B, potas, wapń, magnez i żelazo. Nie mniej wartościowa jest też cukinia. Zawiera ona znaczne ilości beta-karotenu i dość sporo soli mineralnych. Poniżej podaję przepis na rozgrzewającą zupę dyniową – w sam raz na chłodne dni. Składniki:
- 500 g dyni
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 litr mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka grzanek
- 0,5 szklanki pestek dyni
Przygotowanie:
- Dynię pokroić w kostkę i zalać 1 szklanką wody. Następnie należy gotować pod przykryciem przez ok. 30 minut.
- Przestudzoną dynię zmiksować z czosnkiem na gładko. Następnie włożyć do garnka, zalać mlekiem, posolić i popieprzyć. Potem gotować przez 5 minut oraz przyprawić pietruszką i majerankiem.
- Na patelni uprażyć pestki dyni i grzanki. Należy dodać do zupy przed podaniem.
Pozdrawiam serdecznie – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi: