Efekt jo-jo
Efekt jo-jo to wahania wagi związane z odchudzaniem. Efekt ten polega na tym, że po zakończeniu stosowania diety, ciało szybko powraca do poprzedniej, a czasami wyższej wagi niż przed okresem odchudzania. Najczęściej taki stan rzeczy pojawia się u osób, które miały dużą nadwagę bądź były otyłe. Rzadziej występuje u osób, które nie były otyłe lecz za pomocą diety chciały tylko poprawić wygląd sylwetki – spalić trochę tkanki tłuszczowej. Efektowi temu można jednak skutecznie zapobiegać.
Zbyt szybka utrata wagi
Wiele osób stawiając pierwsze kroki w odchudzaniu zadaje sobie to pytanie: jak szybko schudnąć? Istnieje wiele diet, które prowadzą do szybkiej utraty kilogramów. Nierzadko są to ścisłe diety, które wymagają wielu wyrzeczeń. Mogą one wywołać szok w organizmie, ponieważ często odrzucają wszystkie dotychczasowe posiłki i zastępują je nowymi – dietetycznymi. Jak już wspomniałem, takie diety przynoszą szybkie efekty – zwłaszcza w początkowej fazie odchudzania. Jednak nieumiejętne planowanie takich diet może z czasem wycieńczyć organizm.
To sprawia, że niektóre osoby po zrzuceniu określonej liczby kilogramów zaczynają wracać do starych nawyków żywieniowych. Nie mam na myśli samych posiłków, ale też częstotliwość ich spożywania oraz ilość. Bardzo częstą przyczyną pojawienia się tego efektu są również diety głodowe, które dostarczają zbyt małą ilość kalorii. To sprawia, że organizm staje się z czasem wygłodzony i pojawia się tzw. wilczy apetyt. W związku z tym, po zakończeniu kuracji nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości tłuszczu, organizm zaczyna go magazynować – efekt obronny organizmu przed wygłodzeniem.
Jak zapobiegać efektowi jo-jo?
W celu uzyskania odpowiedzi na to pytanie, należy przeanalizować posiłki, z których składa się stosowana dieta. Błędem wielu osób jest to, że po zaprzestaniu stosowania diety, zaczynają powracać do starych nawyków żywieniowych. Dzieje się tak również dlatego, że zadowolenie z osiągniętych efektów zaślepia rozsądek. Z czasem osoby te zaczynają jeść coraz więcej, dostarczając organizmowi dużo tzw. pustych kalorii, które odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu.
Aby utrzymać wymarzoną wagę, należy przede wszystkim obliczyć ilość kalorii, która jest potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. I nie mogą to być kalorie, które pochodzą z tłustych posiłków lub słodyczy. Owszem, takie posiłki można spożywać, ale w niewielkich ilościach i wprowadzać je stopniowo do jadłospisu. Ilość kalorii powinna być dobrana w zależności od trybu życia. Efekt jo-jo znacznie rzadziej powraca u osób, które stosowały diety zbliżone do poprzednich nawyków żywieniowych. Niestety, takie diety nie każdemu dają pożądane efekty. Bardzo ważne jest też stopniowe wprowadzanie zmian w sposobie odżywiania. Okres przejścia ze ścisłej diety do codziennego odżywania jest okresem podwyższonego ryzyka wystąpienia efektu jojo.
Pozdrawiam serdecznie Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi: