Biegunka – przyczyny
Biegunka – potocznie zwana rozwolnieniem. Polega na częstszym wypróżnianiu lub zwiększonej ilości stolca. Stolec przyjmuje konsystencję płynną lub półpłynną. Towarzyszą temu silne bóle brzucha, osłabienie, a czasem podwyższona temperatura. Biegunka trwająca do 14 dni, jest określana mianem biegunki ostrej, natomiast utrzymywanie się biegunki ponad 14 dni, nosi nazwę biegunki przewlekłej. Długotrwałe utrzymywanie się, może doprowadzić do odwodnienia organizmu. W związku z tym, nie wolno bagatelizować tej przypadłości i należy nawadniać organizm. Przyczynami biegunki, mogą być bakterie lub wirusy. Inną przyczyną może być samoistne oczyszczanie organizmu – w przypadku silnego zanieczyszczenia. Biegunka może się też pojawić się po spożyciu źle połączonych pokarmów. Zbyt częste jej występowanie może mieć wiele przyczyn. Mogą to być problemy wątrobowe, problemy żołądkowe, a także wyjałowienie flory bakteryjnej. W takim przypadku najlepiej skonsultować się z lekarzem. Biegunka ostra i przewlekła jest leczona najczęściej za pomocą leków zawierających loperamid , difenoksylat, węgiel leczniczy . Długotrwała biegunka może spowodować uszkodzenie jelit. Przypadłość ta jest szczególnie niebezpieczna wśród małych dzieci.
Mieszanka ziołowa na biegunkę
W celu leczenia biegunki można stosować poniższe mieszanki ziołowe. W przypadku, gdy dolegliwości nie ustępują, należy jak najszybciej skonsultować się z lekarzem, aby zbadał przyczynę biegunki.
Mieszanka ziołowa: 50 g liści maliny, 50 g krwawnika, 50 g nagietka i 20 g mięty pieprzowej. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć 30 minut pod przykryciem. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki, ciepłe i małymi łykami.
Można też przygotować: 50 g liści maliny, 20 g tymianku pospolitego i 20 g melisy. Łyżkę stołową ziół zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Pić 4 razy dziennie po pół szklanki.
Dieta w okresie biegunki
W okresie biegunki należy przestrzegać diety, w celu wyregulowania pracy układu pokarmowego. Dieta powinna składać się z takich potraw jak: : mięso drobiowe, cielęcina, zupy warzywne, jabłka, banany. Należy wykluczyć z jadłospisu potrawy tłuste oraz smażone na tłuszczu do czasu ustąpienia biegunki. Nie wolno też spożywać owoców rozwalniających, takich jak śliwki, morele itd.
Zapraszam do przeczytania:
Dolegliwości układu pokarmowego – nieżyt żołądka
Dolegliwości układu pokarmowego – nadkwaśność, zgaga
Dolegliwości układu pokarmowego – zaparcia
Życzę dużo zdrowia – Adrian!
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi: