Przyczyna anemii
Anemia (niedokrwistość) – niski poziom hemoglobiny oraz erytrocytów.
– niedokrwistość z powodu braku żelaza
– niedokrwistość z powodu niedoboru kwasu foliowego
– niedokrwistość z powodu niedoboru witaminy B12
– niedokrwistość z powodu niedoboru miedzi
Poniższe przepisy uzupełniają brak tych składników w organizmie. Ale najpierw należy poznać przyczynę anemii, gdyż w niektórych przypadkach kurację trzeba uzupełnić dodatkową ilością brakującego pierwiastka.
Zioła na anemię
Anemia – można stosować następującą mieszankę ziołowa: 200 g liści pokrzywy, 100 g owocu dzikiej róży, 50 g liści czarnej porzeczki, 50 g kwiatu rumianku, 50 g perzu i 50 g korzenia mniszka lekarskiego. Łyżkę stołową mieszanki ziołowej zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez 30 minut. Pić 3 razy dziennie 2 godziny po posiłku.
Soki na anemię
Podobnie jak w przypadku białaczki bardzo dobre działanie krwiotwórcze ma sok z czerwonych buraczków: 1 litr przegotowanej wody, 1 kg buraczków czerwonych, 1 duża marchew, 1 jabłko, 1 łyżka stołowa soli i 2 łyżki miodu. Buraczki, marchewkę i jabłko obieramy, kroimy w plastry i wkładamy wszystko do dużego słoika (3-4 l). Potem dodajemy sól i miód. Całość zalewamy wodą i delikatnie mieszamy. Słoik nakrywamy czystą gazą. Odstawiamy na 5-6 dni. Jeżeli sok będzie miał kwaskowy smak to możemy go przecedzić i odstawić do lodówki. Należy pić po pół szklanki rano i wieczorem przed snem. Rano należy pić na czczo 30 minut przed posiłkiem. Wieczorem pić przed snem 2 godziny po posiłku. Nie zaleca się robienia większej ilości soku, ponieważ będzie on nieświeży i straci swe właściwości. Sok należy trzymać w lodówce, przed wypiciem delikatnie podgrzać.
Syrop z czerwonych buraczków: 1 kg buraczków – obrać, pokroić w plastry i włożyć do słoika. Posypać 5 łyżkami stołowymi cukru i nakryć czystą gazą. Tak przygotowany syrop należy pić po 1/4 szklanki na czczo, 30 minut przed posiłkiem oraz na noc, 2 godziny po kolacji. W poważnych stanach białaczki można pić 3 razy dziennie.
Sok z pokrzywy na anemię – 1 kg świeżej pokrzywy przepuścić przez sokowirówkę, po czym zlać do ciemnej butelki i dodać małą łyżeczkę spirytusu. Przechowywać w lodówce maksymalnie do 5 dni. Należy pić 2 razy dziennie: rano na czczo 30 minut przed posiłkiem i wieczorem 2 godziny po ostatnim posiłku. Po dwóch tygodniach stosowania kurację przerwać na 7 dni. Po 7 dniach kurację powtórzyć przez kolejne 2 tygodnie. Po 3 serii dwutygodniowej należy zrobić 14 dni przerwy.
Dieta podczas anemii
W przypadku anemii – podobnie jak przy białaczce – należy zjadać jak największe ilości warzyw i owoców: marchewka, jabłka, pietruszka, buraczki czerwone, chrzan oraz ogórki. Dieta powinna być lekkostrawna z ograniczeniem spożywania tłuszczów zwierzęcych.
Anemia jest przypadłością, do wyleczenia której, niezbędna jest odpowiednia dieta i zdrowy styl życia.
Zapraszam do przeczytania:
Życzę dużo zdrowia – Adrian!
Źródło: Nina Grella ,,Leczenie naturalne”
Jeżeli podoba Ci się wpis, podziel się nim ze znajomymi: