Wolne rodniki
Podczas przemian metabolicznych zachodzących w organizmie powstają tzw. wolne rodniki, które są niebezpieczne dla zdrowia. Wprawdzie organizm ludzki wytwarza niewielką ilość wolnych rodników w celu podniesienia odporności komórek, lecz ich nadmiar jest niebezpieczny dla zdrowia. Wolne rodniki w znacznej mierze przyczyniają się do powstawania chorób układu krążenia oraz nowotworów. Na szczęście z pomocą przychodzą antyoksydanty zwane też antyutleniaczami.
Właściwości antyoksydantów
Antyoksydanty neutralizują działanie wolnych rodników. Są niezbędne dla zachowania prawidłowych funkcji organizmu. Organizm sam wytwarza niewielkie ilości antyoksydantów lecz taka ilość jest niewystarczająca. Dlatego należy dostarczać ich dodatkowe źródła naturalne, jak i farmaceutyczne. Działanie antyoksydantów:
– znacznie opóźniają procesy starzenia
– chronią układ krążenia przed chorobami
– pełnią funkcję obronną przed nowotworami
– pomagają zachować funkcje prawidłowego widzenia
– chronią organizm przez szkodliwymi skutkami palenia papierosów
– zapewniają ochronę organizmu przed zanieczyszczeniami środowiska (pita woda, wdychane powietrze, itd.)
Źródła antyoksydantów
Do podstawowych antyoksydantów (przeciwutleniaczy) należą: witamina A, C, E, β-karoten oraz selen, miedź i cynk. Można je znaleźć w suplementach diety, ale ich najważniejszym źródłem są spożywane produkty. Suplementy diety są uzupełnieniem diety i czasami są niezbędne. Główne przeciwutleniacze:
Witamina A – niezbędna do prawidłowego widzenia. Ma znaczący wpływ na skórę i paznokcie. Spowalnia procesy starzenia organizmu.
Naturalne źródła witaminy A: mleko, jaja, marchewka, pomidory, kiełki zbóż, natka pietruszki, morele i brzoskwinie.
Witamina C – wpływa na odporność organizmu i przeciwdziała chorobom układu krążenia. Ma działanie antynowotworowe oraz uszczelnia naczynka krwionośne.
Naturalne źródła witaminy C: koper, owoce cytrusowe, natka pietruszki, cebula, czosnek, jabłka i porzeczki.
Witamina E – przeciwdziała starzeniu się organizmu. Ujędrnia skórę, w związku z czym nazywana jest witaminą młodości. Działa antynowotworowo oraz przeciwdziała chorobom układu krążenia.
Naturalne źródła witaminy E: pokrzywa, seler, kukurydza, jaja, orzechy arachidowe, laskowe, włoskie, migdały, marchew, mąka pełnoziarnista i bruksela.
β-karoten – zwany inaczej prowitaminą A, którą organizm przetwarza w witaminę A. Chroni organizm przed szkodliwym działaniem promieniowania UV oraz neutralizuje wolne rodniki powstałe podczas tego promieniowania.
Naturalne źródła β-karotenu: marchew, dynia, mango, brzoskwinie, śliwki, morele i arbuz
Selen – ma działanie antynowotworowe, odpowiada za układ odpornościowy, wspomaga pracę wątroby, wpływa na stan wzroku, skóry, włosów oraz wspomaga potencję.
Naturalne źródła selenu: ryby morskie, kukurydza, siarkowe wody mineralne, jaja, mleko, soja, pszenica, owies i warzywa strączkowe.
Miedź – odpowiada za stan naczyń krwionośnych oraz tkankę łączną. Bierze udział w prawidłowej syntezie hemoglobiny, wpływa na prawidłowe utrzymanie stanu cholesterolu.
Naturalne źródła miedzi: ryby, rodzynki, płatki owsiane, orzechy włoskie, ser żółty, czekolada gorzka i groszek zielony.
Cynk – zapobiega nowotworom odpowiada za gojenie ran, pełni kluczową rolę w rozwoju płodu oraz wpływa na koncentrację.
Naturalne źródła pochodzenia cynku: ryby morskie, chude mięso, żółtka jaj, orzechy, marchew, bruksela, szpinak, cebula i kiełki zbóż.
Wolne rodniki są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Ale na szczęście z pomocą przychodzi natura, która zapewnia wszystkie witaminy i minerały niezbędne do zachowania zdrowia. Dlatego tak ważne jest zadbanie o ich dostateczną ilość w codziennym pożywieniu.
Zobacz też:
Jak oczyścić organizm z toksyn?
Jeżeli podoba Ci się ten wpis, podziel się nim ze znajomymi: